12.jpg


Η τηλεόραση θεωρείται η πρωταγωνίστρια στην αποδοτική διαφήμιση και γι' αυτό η τηλεοπτική διαφήμιση είναι και η πιο ακριβοπληρωμένη. Η διάρκειά της είναι συνήθως γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Η τιμή ρυθμίζεται ανάλογα με την ώρα προβολής της διαφήμισης, το σημείο του προγράμματος στο οποίο προβάλλεται (στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος), το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό και με άλλες παραμέτρους. Όπως και στο ραδιόφωνο, η μουσική και το κείμενο έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στόχος τους είναι να εντυπώνονται, έτσι ώστε ,όταν κάποιος ακούει τη μουσική να θυμάται το προϊόν. Επίσης η επανάληψη στην καθημερινή ζωή μιας έξυπνης ατάκας που ακούστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση ή που εκεί εδραιώθηκε ταυτιζόμενη με ένα συγκεκριμένο προϊόν, θεωρείται μεγάλη επιτυχία για το είδος που διαφημίζεται .
Η διαφήμιση στην τηλεόραση περιλαμβάνει συνήθως ένα τηλεοπτικό σποτ που διαρκεί μεταξύ15 έως 60 δευτερόλεπτα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χορηγίες και τοποθέτηση προϊόντων σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Αν και οι συνήθειες των χρηστών εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, η τηλεοπτική διαφήμιση από καιρό θεωρείται η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης. Παρόλα αυτά η εισαγωγή της ψηφιακής εγγραφής βίντεο, το οποίο επιτρέπει στους τηλεθεατές να παρακάμψουν τις διαφημίσεις, καθώς και η δημοτικότητα των εμπορικών δωρεάν καλωδιακών καναλιών, έχουν αρχίσει να μειώνουν την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα της τηλεοπτικής διαφήμισης.
Το κόστος της διαφήμισης στην τηλεόραση είναι διπλό: πρώτον, το κόστος της παραγωγής της και δεύτερον το κόστος προβολής της. Οι περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες είναι εξοικειωμένες με την παραγωγή τηλεοπτικών διαφημίσεων βασισμένων σε μια ευρεία ποικιλία προϋπολογισμών και μπορούν να υποστηρίξουν τη σχεδίαση και την παραγωγή μιας διαφήμισης καλύπτοντας κάθε ανάγκη και αξιοποιώντας κάθε προϋπολογισμό. Στη τηλεοπτική διαφήμιση οι τιμές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό με βάση την αγορά στην οποία λειτουργούν και τον χρόνο προβολής των σποτ.
Μέσα από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην Ελληνική τηλεόραση κατά τη διάρκεια του τετραμήνου (Οκτώβριος 2012- Ιανουάριος 2013) καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα που αφορούν τις διαφημίσεις ανάλογα με τις ζώνες τηλεθέασης.

Διαφημίσεις στις ζώνες Τηλεθέασης:
Ζώνη 10:00-12:30Αυτή την ώρα, το τηλεοπτικό κοινό, αποτελείται κυρίως από γυναίκες-νοικοκυρές. Γι' αυτό το λόγο οι διαφημίσεις που προβάλλονται αφορούν κυρίως είδη υγιεινής, απορρυπαντικά, περιοδικά, οικιακές συσκευές, τρόφιμα, καλλυντικά και είδη σπιτιού.
Ζώνη 12:00-14:00
Η προβολή διαφημίσεων σε αυτή την ζώνη περιλαμβάνει κυρίως περιοδικά, τυχερά παιχνίδια και είδη σπιτιού.
Ζώνη 14:00-15:00
Παρουσιάζονται απορρυπαντικά, φάρμακα, περιοδικά, αρωματικά χώρου καθώς επίσης και διαφημίσεις από εταιρείες αδυνατίσματος.
Ζώνη 15:00-20:00
Κατά αυτή την τηλεοπτική ζώνη οι διαφημίσεις είναι ποικίλου περιεχομένου καθώς τα κανάλια προβάλλουν προγράμματα που απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Στις ξένες σειρές διαφημίζονται απορρυπαντικά, τρόφιμα και είδη υγιεινής και καλλωπισμού. Κατά την διάρκεια ελληνικών σειρών το κοινό απαρτίζεται από άντρες αλλά και γυναίκες. Έτσι προβάλλονται περιοδικά, εφημερίδες, πακέτα προσφορών τραπεζών, διάφορα τρόφιμα αλλά και γλυκά, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς και ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που μπορεί να ενδιαφέρουν το αντρόγυνο.
Ζώνη 20:00-22:00
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα διαφημιστικά προγράμματα αφορούν όλη την οικογένεια που τότε συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα. Παρουσιάζονται διαφημίσεις σχετικά με αυτοκίνητα, ποτά, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα, σαμπουάν, ηλεκτρικά προϊόντα, τρόφιμα, εφημερίδες, προϊόντα περιποίησης
Ζώνη 22:00 και μετά
Δίνεται έμφαση σε προϊόντα που αφορούν το ενήλικο κοινό(Και των δύο φύλλων)
Χριστούγεννα-Πάσχα
Αυτή την περίοδο τα διαφημιστικά σποτ προτρέπουν τον καταναλωτή να κάνει τις εορταστικές του αγορές υπερτονίζοντας τον μεγάλο αριθμό προσφορών που υπάρχουν λόγω της περίστασης.

Περιεχόμενα