Recent Changes

Wednesday, May 15

Friday, April 5

 1. page Η Έννοια της διαφήμισης και η ιστορική εξέλιξη edited = {4b.jpg} = α. Η έννοια Διαφήμιση είναι διαδικασία γνωστοποίησης και επηρεασμού του κ…
  = {4b.jpg}
  =

  α. Η έννοια
  Διαφήμιση είναι διαδικασία γνωστοποίησης και επηρεασμού του καταναλωτικού κοινού για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία επί πληρωμή. Στην πιο απλή σημασία της η λέξη «διαφήμιση» σημαίνει: «να τραβάς την προσοχή σε κάτι», «να γνωστοποιείς κάτι σε κάποιον ή να τον πληροφορείς γι’ αυτό». Είναι ο ορισμός που δίνει η Gillian Dyer. «Διαφήμιση – η διάδοση μιας είδησης με τη φήμη, με τον προφορικό λόγο ή με δημοσίευμα, των αρετών ενός προσώπου ή πράγματος», είναι ο ορισμός που βρίσκουμε στο Υπερλεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, εκδόσεων Παγουλάτου. Οι Bernard de Plas και Henri Verdier είναι της γνώμης πως, «διαφήμιση είναι το σύνολο των τεχνικών, μ’ ομαδικό αποτέλεσμα, που χρησιμοποιούνται προς όφελος μιας επιχείρησης ή ενός συγκροτήματος επιχειρήσεων για την απόκτηση, ανάπτυξη ή διατήρηση μιας πελατείας».
  Η διαφήμιση μπορεί να χρησιμοποιεί άλλοτε συγκινησιακά χαρακτηριστικά (επίκληση στο συναίσθημα) που συνδέουν τον χρήστη με την αγορά ή την χρήση του προϊόντος και άλλοτε λογικά χαρακτηριστικά (επίκληση στη λογική) όπως τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του προϊόντος σε σχέση με τα ανταγωνιστικά.Η διαφήμιση ανήκει στο μείγμα προβολής και επικοινωνίας του τμήματος Μάρκετινγκ. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερα ποσά ξοδεύονται από τις εταιρίες για την διαφημιστική προβολή των προϊόντων της. Εταιρίες κολοσσοί μπορεί να ξοδεύουν ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  ...
  Οι ρίζες της διαφήμισης χάνονται στην αχλή του χρόνου. Σύμφωνα με την άποψη πολλών μελετητών και ερευνητών, η διαφήμιση πρωτοεκδηλώθηκε στη ζωγραφική και στη βραχογραφία των σπηλαίων, όπως στην Αλταμίρα της Ισπανίας, για παράδειγμα.
  Όταν άρχισε το εμπόριο, δηλαδή η προσφορά στο κοινό των αγαθών που παράγει ο άνθρωπος, άρχισε και ο ανταγωνισμός. Κι αυτό γιατί τα είδη του εμπορίου, τις περισσότερες φορές, ήταν κοινά στους παραγωγούς, στους εμπόρους και στους μεταπράτες. Από τη στιγμή που άρχισε ο ανταγωνισμός, άρχισε και η διαφήμιση.
  ...
  της εποχής.
  Στη

  Στη
  διάρκεια της
  ...
  το 1812.
  Οι κύριοι φορείς της διαφήμισης{ που σήμερα ονομάζονται διεθνώς media= διαφημιστικά μέσα}ήταν την εποχή εκείνη οι εφημερίδες και τα περιοδικά, τα φυλλάδια, οι αφίσες και τα{ feuille-volant}. Σε αυτά προστέθηκαν τον 20 αιώνα (περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης της διαφήμισης, οι φωτεινές διαφημίσεις, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση γίνεται το 1930 μΧ, μόνο που είναι παράνομη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός W1XAV της Βοστόνης δέχεται πρόστιμο για τη μετάδοση διαφημιστικού σποτ για τη βιομηχανία γούνας. Η διαφήμιση στην Ελλάδα.: Στην Ελλάδα η διαφήμιση εμφανίστηκε οργανωμένη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1950 αναπτύχθηκαν και οι μεγάλες ελληνικές διαφημιστικές εταιρίες με ειδικό επιστημονικό επιτελείο. Ο Ν. 1961 του 1991 ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με την παραπλανητική και αθέμιτη διαφήμιση στην Ελλάδα και εναρμονίζεται με σχετική οδηγία της ΕΟΚ. Ο νόμος αυτός είναι ευρύτερος από τον παλιό. Η παραπλανητική διαφήμιση είναι κάθε διαφήμιση που το περιεχόμενο ή η μορφή της παραπλανά ή ενδέχεται να παραπλανήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται και στη γνώση των οποίων περιέρχεται και εξαιτίας αυτής της παραπλάνησης ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική τους συμπεριφορά ή να βλάψει έναν ανταγωνιστή.
  Περιεχόμενα
  (view changes)
  6:16 am
 2. page Η Έννοια της διαφήμισης και η ιστορική εξέλιξη edited {4a.jpg} = {4b.jpg} = α. Η έννοια ... διατήρηση μιας πελατείας».Η πελατείας». Η δ…

  {4a.jpg}
  = {4b.jpg}
  =

  α. Η έννοια
  ...
  διατήρηση μιας πελατείας».Ηπελατείας».
  Η
  διαφήμιση μπορεί
  β. Η ιστορική εξέλιξη
  {4b.jpg} ΟιΟι ρίζες της
  ...
  Ισπανίας, για παράδειγμα.Ότανπαράδειγμα.
  Όταν
  άρχισε το
  ...
  της εποχής. Στη
  Στη
  διάρκεια της
  ...
  το 1812. Οι
  Οι
  κύριοι φορείς
  Περιεχόμενα
  (view changes)
  6:12 am
 3. page Η Διαφήμιση στην Ελλάδα από το 1940 έως το 1990 edited {10000.jpg} {10000.jpg} Η δεκαετία αυτή ανατέλλει κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Χαρακτη…

  {10000.jpg}
  {10000.jpg}
  Η δεκαετία αυτή ανατέλλει κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι οι μνήμες προσφυγιάς, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου (δικτατορία) τα πρότυπα καθωσπρεπισμού και νοικοκυροσύνης. Στην αγορά γενικότερα επικρατεί αναστάτωση. Κυριαρχούν οι δίσκοι στο γραμμόφωνο, τα λαϊκά περιοδικά και ο «ομιλών» κινηματογράφος.
  Ο πόλεμος όμως ανατρέπει τα πάντα. Το ελληνικό φιλότιμο αφυπνίζεται και σημειώνονται νίκες. Οι διαφημίσεις προτρέπουν τον κόσμο να καλλιεργεί λαχανικά στη βεράντα του διότι ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Στην πόλη επικρατεί κρύο και πείνα, επιβάλλεται λογοκρισία στις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα είναι κρυμμένα και επιτρέπεται μία μόνο διαφήμιση την ημέρα. Ακολουθούν διαδηλώσεις και πολιτική σύγχυση. Παρ' όλα αυτά η πίστη και το πείσμα υπερισχύουν. Εκλογές και Δημοψήφισμα ξεκαθαρίζουν το πολιτικό σκηνικό. Η αγορά είναι διαλυμένη, βασίζεται στις δουλειές του ποδαριού. Σύντομα όμως οι βιομηχανίες ξαναλειτουργούν, τα καταστήματα διαφημίζουν «Εμπιστοσύνη» και εμπριμέ, καθώς η βιοτεχνία, το εμπόριο και το μικρεμπόριο ανασαίνουν. Η πληθυσμιακή έκρηξη μεγαλώνει την αγορά. Καταλύτης η αμερικάνικη βοήθεια και το «Σχέδιο Μάρσαλ» ανοίγουν το δρόμο για την «Ανασυγκρότηση», και μαζί, το έδαφος για την εισβολή των αμερικάνικων προϊόντων - και του αμερικάνικου τρόπου ζωής. Η πόλη ανασυγκροτείται, δηλαδή παλιές λέξεις επιστρέφουν, οργανώνονται κοσμικές εκδηλώσεις και γενικά αυξάνονται οι ρυθμοί της κοινωνικής ζωής και της διασκέδασης. Οι Έλληνες αρχίζουν να μαθαίνουν αγγλικά και «αμερικάνικα» και τα αμερικάνικα προϊόντα εισβάλουν στη ζωή τους - γουέστερν, τσίχλες «καμπαλέρος» κ.α. Τρόποι διαφήμισης όπως φωτεινές επιγραφές, λιθογραφικές πολύχρωμες αφίσες, κινηματογραφικά καρτούν, επιγραφές σε μάντρες, ζωγραφικά ντεκόρ, βιτρίνες, μεταλλοτυπίες, διαφημιστικά καθρεφτάκια και ημεροδείκτες, προκαλούν την κατανάλωση. Στην εποχή όπου κυρίαρχο μέσο διαφήμισης είναι οι εφημερίδες, οι πιο βασικές δραστηριότητες είναι οι καταχωρήσεις με σκίτσα και γράμματα με το χέρι. Το 1948 κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ραδιοφωνικές διαφημίσεις και βγαίνουν στην επιφάνεια οι πρώτες οργανωμένες διαφημιστικές εταιρείες. Ο Διαφημιστής αγωνίζεται να πλασάρει της ιδέες του υπαγορεύοντας τα κείμενα ο ίδιος ο διαφημιζόμενος, που εμπιστεύεται τον εαυτό του, όσο και τα προϊόντα του. «Η ποιότης όμως συγκρατεί» έλεγαν οι παλιοί πελάτες, και ως πελάτες, «είχαν πάντα δίκιο»!
  β. Η δεκαετία του ’50
  {6b.jpg} Την{12345.jpg}
  Την
  επόμενη δεκαετία,
  Παράλληλα με τις κοινωνικές αλλαγές και τα νέα προϊόντα που εισάγονται στα ελληνικά δεδομένα, αλλάζει και η διαφήμιση, οργανώνεται καλύτερα, γίνεται πιο επαγγελματική και τολμηρή. Εκτός από τα σκίτσα σιγά σιγά μπαίνουν και γελοιογραφίες στις διαφημίσεις και για πρώτη φορά φωτογραφίζονται πρόσωπα, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τότε καθώς δεν ήταν τιμητικό να εκτεθεί κάποιος -και ιδιαίτερα μια γυναίκα- σε τόσο μεγάλο βαθμό μέσω της διαφήμισης. Ακόμη, ανθίζει και η διαφήμιση στο ραδιόφωνο. Ανάμεσα στα προϊόντα που διαφημίζονται, τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα ξενόφερτα προϊόντα «νέας τεχνολογίας» όπως η σκούπα HOOVER, οι κινηματογραφικές ταινίες με πιο γνωστή τη «Στέλλα» και καινούρια προϊόντα, όπως τα προϊόντα μιας χρήσης -καθώς εισάγεται η έννοια του αναλώσιμου- και τα πρώτα πακέτα με έτοιμα τσιγάρα. Δεν λείπουν οι πολιτικές διαφημίσεις και οι διαφημίσεις για τρόφιμα, μπύρες και καθαριστικά, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το καινούριο.
  γ. Η δεκαετία του ’60
  {6c.jpg} Η δεκαετία του 1960 υπήρξε περίοδος διαρκών ανατροπών ,εξελίξεων και προόδου σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης και της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης συνέβησαν σημαντικές μεταβολές και σε κοινωνικό επίπεδο. Η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε με αποτέλεσμα, στερεότυπα και αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στις μέχρι τότε κοινωνίες να ανατραπούν. Γεγονότα με σημαντικό αντίκτυπο παγκοσμίως συνέβαλαν καθοριστικά στους μετασχηματισμούς της ελληνικής πραγματικότητας. Κάποια από αυτά όπως: η κατάκτηση της Σελήνης, η μουσική επανάσταση των Beatles αλλά και οι εκρήξεις στην μόδα και το design, την τέχνη και την καθημερινή ζωή κ.ά. έγιναν σημεία αναφοράς για ό,τι ακολούθησε. Στην διαμόρφωση των νέων προτύπων σημαντικό ρόλο έπαιξε η σεξουαλική απελευθέρωση που, γκρεμίζοντας τις υπάρχουσες προκαταλήψεις, γεφύρωσε τα χάσματα μεταξύ αρσενικού και θηλυκού. Η γυναίκα φοράει πλέον την απαγορευμένη παλαιότερα ''μίνι φούστα'', όπως και τις προκλητικές τότε γόβες στιλέτο ενώ χρησιμοποιεί και ρούχα που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά αντρικά (παντελόνι). Παράλληλα με την ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας, ο άντρας υιοθετεί χαρακτηριστικά καινοτόμα για την εποχή (αφήνει μακριά μαλλιά ,αρχίσει να χρησιμοποιεί προϊόντα καλλωπισμού). Ακόμα ,η διάταξη της πόλης αλλάζει καθώς προστίθενται πολυκατοικίες εξοπλισμένες με όλες τις ανέσεις που παλιά θεωρούνταν πολυτέλεια (τηλεόραση, ψυγείο). Η νυχτερινή ζωή αποκτά άλλη μορφή και χαρακτήρα. Όσο αναφορά την διαφήμιση, τα νέα διαφημιστικά σχήματα είναι πλήρως οργανωμένα ενώ η διαφήμιση δεν είναι πλέον δαπάνη αλλά επένδυση. Η πρώτη διαφημιστική φωτογραφία, οι πρώτες έγχρωμες καταχωρίσεις, η πρώτη γιγαντοαφίσα τοίχου αλλά και η απαρχή της παρουσίας της τηλεόρασης ως διαφημιστικό μέσο είναι πλέον γεγονός ενώ δημιουργείται η Ε.Δ.Ε.Ε. Παρόλα αυτά ο κλάδος είναι ακόμα στο περιθώριο.
  δ. Η δεκαετία του ’70
  {6d.jpg}{2323.jpg}
  Η δεκαετία
  ...
  εύκολου εντυπωσιασμού.
  Καθίσταται
  Καθίσταται κυρίαρχο μήνυμα
  Η διαφήμιση ανδρώνεται και επηρεάζει εντονότερα τη καθημερινότητα. Αλώνει ακόμα και το χώρο της πολιτικής. Πλέον δεν διαφημίζουμε απλά, αλλά επικοινωνούμε ταυτόχρονα μέσω αυτής. Εκδίδονται νέα περιοδικά με αποκλειστικό θέμα τη διαφήμιση. Οι πρώτοι περιορισμοί σε αυτή τη διαφημιστική επέλαση τίθενται από τον Κώδικα Διαφημιστικής Δεοντολογίας. Τελικά η διαφήμιση δαιμονοποιείται. Γίνεται στόχος για όλα τα κακώς κείμενα και ο αποδιοπομπαίος τράγος, κάτι βέβαια που την αδικεί.
  ε. Η δεκαετία του ’80
  (view changes)
  5:48 am
 4. file 2323.jpg uploaded
  5:46 am
 5. file 12345.jpg uploaded
  5:44 am
 6. page Ποιοι ήταν οι στόχοι μας edited {Εικόνα3000.jpg} {depositphotos_3914245-Aim-in-the-target-center.jpg} Ξεκινώντας αυτό το pr…
  {Εικόνα3000.jpg}
  {depositphotos_3914245-Aim-in-the-target-center.jpg}

  Ξεκινώντας αυτό το project βάλαμε κάποιους στόχους και δουλέψαμε όσο καλύτερα μπορέσαμε για να τους πετύχουμε. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στους στόχους που θα θέλαμε να πετύχουμε μέσα από το μάθημα του project και σ’ αυτά που θέλαμε να μάθουμε αναλύοντας το θέμα που επιλέξαμε (διαφήμιση).
  Ένα βασικό σημείο που θέλαμε να πετύχουμε μέσα από τη διαδικασία της ερευνητικής εργασίας ήταν να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε ως ομάδα ώστε να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας. Ακόμη, ήταν σημαντικό όχι μόνο να μάθουμε τεχνικές αναζήτησης πληροφορίας, αλλά και να επεξεργαζόμαστε σωστά και να αναλύουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε. Επίσης, θέλαμε να μάθουμε να οργανώνουμε και να δομούμε σωστά μια εργασία στην οποία θα παρουσιάζουμε τις πληροφορίες και το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει. Ο τελικός μας στόχος ήταν να μάθουμε να παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη εργασία σε κοινό. Θεωρήσαμε δεδομένο ότι αν δεν πετύχουν οι στόχοι του project, δεν θα πετύχουν και αυτοί του θέματός μας, δηλαδή αν δεν συνεργαστούμε σωστά δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη, θεωρήσαμε ως σημαντικό στόχο να μάθουμε να εντοπίζουμε τα φανερά αλλά πολύ περισσότερο τα κρυφά μηνύματα των διαφημίσεων, διαβάζοντας «πίσω από τις λέξεις». Επίσης, μέσα από την εργασία μας στοχεύσαμε στο να αναγνωρίσουμε τα κοινωνικά και καταναλωτικά πρότυπα που προβάλλονται με τις διαφημίσεις και τις τεχνικές με τις οποίες προσπαθούν να επηρεάσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Τέλος, ο βασικότερος στόχος μας ήταν να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη ώστε να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τα μηνύματα που μας περνούν οι διαφημίσεις και να ενημερώνουμε τους γύρω μας.
  (view changes)
  5:39 am

More